HARP KOPEN?

 

Harp spelen is leuk...maar om nou meteen te gaan kopen, is misschien wat veel gevraagd.

 

Wanneer je (kind) begint met harp spelen is het wijs om eerst een (haken) harp te huren. Je weet immers niet of en hoe het je (kind) zal bevallen. Een harp in huis hebben is wel nodig om het instrument te kunnen leren bespelen. Bij de meeste winkels kun je huren voor een bepaalde duur en is er een regeling voor het moment waarop je de harp echt wil aanschaffen.

Een harp tweedehands aanschaffen is zeker ook een goede optie, maar doe dat nooit zonder begeleiding van iemand met verstand van zaken. Er worden veel slechte instrumenten aangeboden op bijvoorbeeld Marktplaats. Een harp onder € 1000,00 is in principe verdacht...

 

De aanschaf van een pedaalharp is weer een ander verhaal. Dat gebeurt meestal pas nadat je een aantal jaren les hebt gehad op een hakenharp en echt 'verder' wil. De pedalen maken de halve tonen op een harp. Dat betekent dat je je handen veel vrijer hebt voor ingewikkeldere muziek. In pedaalharpen zit een enorme mechaniek die er voor een groot deel handmatig in gebouwd wordt en dat maakt deze instrument kostbaar. Ook hiervoor geldt: zorg dat je je door iemand met verstand van zaken laat adviseren.

 

Hieronder vind je links naar enkele betrouwbare adressen:

 

 

Waar moet je allemaal aan denken bij de aanschaf van een harp?

  • Let op de grootte van het instrument: zorg dat je (kind) er goed, rechtop achter kunt (kan) zitten. Een instrument 'op de groei' aanschaffen is zeker aan te raden. Er zijn harpen met pootjes in verschillende hoogtes of harpen die je op een bankje kunt plaatsen.
  • Tenzij het echt je bedoeling is: schaf niet een te klein instrument aan. Met weinig snaren ben je snel uitgespeeld en zul je sneller behoefte krijgen aan een groter instrument. Een harp met minimaal 34 snaren kan een leven lang mee.
  • Naast een harp heb je ook een goede kruk (liefst in hoogte verstelbaar), een lessenaar en een stemapparaat of stem-app op je telefoon (geen must, wel zo handig) nodig. Dit zijn eenmalige kosten waar je wel rekening mee moet houden.
  • De besnaring van harpen kan van darm, nylon of carbon zijn. Dit heeft allemaal invloed op de klank van het instrument. Over het algemeen klinken darmbesnaarde harpen wat warmer. Daar staat tegenover dat de darmsnaren ook gevoeliger zijn voor temperatuur en vochtigheid en dus relatief vaker springen. Darmsnaren zijn ook duurder dan nylon of carbon snaren. De ontwikkelingen op 'snaargebied' gaan snel: darm, carbon of nylon snaren worden steeds mooier en beter van kwaliteit. In de praktijk blijkt het toch vooral een kwestie van smaak en/of kostenoverweging te zijn voor welke besnaring je kiest.
  • Het kan handig zijn om een setje reservesnaren in huis te hebben. Een volledige set is een dure grap. Ik raad mensen aan langzaam een voorraadje op te bouwen, beginnend met de middelste snaren richting de hogere. Zo kun je er altijd een direct vervangen en zit je niet enkele dagen met een gat (en dus een onbespeelbare harp).

Heb je vragen, twijfels of wil je anderszins advies, neem dan contact op met mij.