Overweeg je te gaan harp spelen? Kijk hier voor het antwoord op veel gestelde vragen.
Lees alles over de harp in gratis het e-book: Harpspelen? Ja, natuurlijk!
Harp spelen is leuk...maar om nou meteen te gaan kopen, is misschien wat veel gevraagd.
Wanneer je (kind) begint met harp spelen is het wijs om eerst een (haken)harp te huren. Je weet immers niet of en hoe het je (kind) zal bevallen. Een harp in huis hebben is wel nodig om het instrument te kunnen leren bespelen. Bij de meeste winkels kun je huren voor een bepaalde duur en is er een regeling voor het moment waarop je de harp echt wil aanschaffen.
Een harp tweedehands aanschaffen is zeker ook een goede optie, maar doe dat nooit zonder begeleiding van iemand met verstand van zaken. Er worden veel slechte instrumenten aangeboden op bijvoorbeeld Marktplaats.
De aanschaf van een pedaalharp is weer een ander verhaal. Dat gebeurt meestal pas nadat je een aantal jaren les hebt gehad op een hakenharp en echt 'verder' wil. Met de pedalen maak je de halve tonen op een harp. Dat betekent dat je je handen veel vrijer hebt voor ingewikkeldere muziek. In pedaalharpen zit een ingenieuze mechaniek dat er voor een groot deel handmatig in gebouwd wordt en dat maakt deze instrumenten kostbaar. Ook hiervoor geldt: zorg dat je je door iemand met verstand van zaken laat adviseren.
Hieronder vind je links naar enkele betrouwbare adressen:
Bij bovenstaande adressen kun je zonder bezwaar zelf gaan kijken voor een harp. Ter plekke is meestal iemand aanwezig die de instrumenten voor je kan bespelen, zodat je goed kunt luisteren naar de verschillende klanken.
Wil je dat ik mee ga? Ook dat kan! Maak dan in overleg met mij een afspraak met de verkoper.
De kosten voor dit advies bedragen € 75,00 excl. btw + € 0,19/km reiskosten per bezoek.
Let op de grootte van het instrument: zorg dat je (kind) er goed, rechtop achter kunt (kan) zitten. Een instrument 'op de groei' aanschaffen is zeker aan te raden. Er zijn harpen met pootjes in verschillende hoogtes of harpen die je op een bankje kunt plaatsen.
Tenzij het echt je bedoeling is: schaf niet een te klein instrument aan. Met weinig snaren en zonder haakjes aan de snaren ben je snel uitgespeeld en zul je sneller behoefte krijgen aan een groter instrument. Een hakenharp met minimaal 34 snaren kan een leven lang mee.
Houd bij de aanschaf rekening met jouw vervoersmogelijkheden.
Heb je een auto? Past hij daar in?
Heb je er geen? Wil je hem dan op je rug kunnen dragen en met het o.v. kunnen reizen?
Allemaal redenen om voor de ene of voor de andere harp te kiezen!
De besnaring van harpen kan van darm, nylon of carbon zijn. Dit heeft allemaal invloed op de klank van het instrument.
Over het algemeen klinken darmbesnaarde harpen wat warmer. Daar staat tegenover dat de darmsnaren ook gevoeliger zijn voor temperatuur en vochtigheid en dus relatief vaker springen. Darmsnaren zijn ook duurder dan nylon of carbon snaren.
De ontwikkelingen op 'snaargebied' gaan snel: darm, carbon of nylon snaren worden steeds mooier en beter van kwaliteit. In de praktijk blijkt het toch vooral een kwestie van smaak en/of kostenoverweging te zijn voor welke besnaring je kiest.
Harp spelen is inderdaad niet een hobby die je zo maar aangaat. Zie je op tegen de kosten, maar wil je kind het toch heel graag? Voor kinderen bestaat er het Jeugdfonds Sport&Cultuur. Dat kan aangeschreven worden door ouders van kinderen die graag een culturele hobby willen gaan doen. Het Jeugdfonds Sport&Cultuur kan helpen door in de kosten bij te dragen.
Naast een harp heb je ook een goede kruk (liefst in hoogte verstelbaar), een lessenaar en een stemapparaat of stem-app op je telefoon (geen must, wel zo handig) nodig. Dit zijn eenmalige kosten waar je wel rekening mee moet houden.
Het kan handig zijn om een setje reservesnaren in huis te hebben. Een volledige set is kostbaar. Ik raad mensen aan langzaam een voorraadje op te bouwen, beginnend met de middelste snaren richting de hogere. Zo kun je er altijd een direct vervangen en zit je niet enkele dagen met een gat (en dus een onbespeelbare harp).
Wanneer je les neemt heb je regelmatig bladmuziek nodig. Deze is meestal via internet verkrijgbaar.
Nee hoor! In DE HARPSCHUUR staan diverse instrumenten waarop de lessen worden gegeven. Alleen bij samenspel en/of concerten is het (soms) nodig je eigen instrument mee te nemen.
Heb je vragen, twijfels of wil je anderszins advies, neem dan contact op met mij.