"Harpists spend 90 percent of their lives tuning their harps and 10 percent playing out of tune."
Igor Stravinsky
Ondanks het feit dat bovenstaande quote je misschien doet twijfelen...is een goed gestemde harp erg belangrijk voor het behoud van je instrument.
Probeer in ieder geval een keer per week te stemmen. Wanneer een harp te weinig gestemd wordt, zal hij op den duur niet meer echt zuiver te stemmen zijn.
Gelukkig bestaan er stemapparaten!
Meest gangbaar zijn de apparaten van Korg, verkrijgbaar in de meeste muziekwinkels. Een andere mogelijkheid is een stem-app op je smartphone (bijvoorbeeld: Cleartune)
Voordat je begint met stemmen moet je eerst checken of de instellingen van je apparaat kloppen.
De meeste instrumenten zijn gestemd op 440 Hz. Dat wil zeggen: de A (boven de centrale C) trilt 440 keer per seconde. Moderne orkesten stemmen echter vaak op 442 en orkesten die oude muziek uitvoeren zullen kiezen voor 438 of 415 Hz, een stuk lager dus. De instrumenten in die orkesten zijn daar ook op gebouwd.
Jouw harp is geïntoneerd op 440 (hakenharpen) of 442 (pedaalharpen). Een verschil van 1 of 2 Hz is niet heel erg anders, hoewel het wel de voorkeur verdient om je te houden aan de originele intonatie.
Het (regelmatig) veel lager of veel hoger stemmen van je harp is slecht voor je harp en kan zelfs voor onherstelbare schade zorgen!
Doe dit dus ook niet zonder dat een bouwer je hierover heeft geïnformeerd.
Zorg ervoor dat alle snaren vrij zijn van haken of pedaalwieltjes: haken omlaag of pedalen omhoog. Dit is vooral van belang bij darmsnaren, nylon snaren zijn veel minder gevoelig en kunnen ook gestemd worden met de mechaniekjes tegen de snaren aan. Hoe dan ook: het is een goede gewoonte om na het spelen altijd de haken omlaag te zetten of de pedalen omhoog en dat bij het stemmen ook te doen.
De haken staan omlaag. Wanneer je nu een toonladder speelt van C-snaar naar C-snaar heb je de volgende tonen: C D Es F G As Bes C
Houd daar rekening mee wanneer je checkt of je de juiste toon stemt: zie boven bij punt C.
De tonen op het apparaat worden aangegeven als: C D E♭ F G G#=A♭ B♭ C
De pedalen staan omhoog. Wanneer je nu een toonladder speelt van C-snaar naar C-snaar heb je de volgende tonen:
Ces Des Es Fes Ges As Bes Ces
Houd daar rekening mee wanneer je checkt of je de juiste toon stemt: zie boven bij punt C.
De tonen worden op het apparaat aangegeven als:
B=CES C#=Des E♭ E=FES F#=GES G#=AS B♭ B=CES
De rode tonen noemen we enharmonische tonen.
Ze klinken gelijk: een Gis (G#) klinkt hetzelfde als een As (A♭)
Begin met stemmen op de C-snaar die zich boven de centrale C-snaar bevindt en loop al stemmend eerst naar beneden. Ben je klaar met de bassen, stem dan de resterende snaren vanaf de D (boven de eerste C die je al gestemd hebt) naar boven.
Het wijzertje (G.) én de lampjes ( D. E. en F.) geven aan of je te laag, te hoog of goed zit.
Stem altijd eerst naar beneden en dan pas naar boven.
De bassnaren trekken namelijk veel harder aan de klankbodem. Wanneer je eerst de bovenkant stemt kan deze weer ontstemmen wanneer je de bassen hebt gestemd.