· 

HarpSequens: een andere manier van lessen.

Voor wie is HarpSequens bedoeld?

Nadat je de eerste beginselen van het harpspel onder de knie hebt, wil je wellicht verder.

 

Misschien woon je niet direct in de buurt van iemand bij wie je les kan nemen of heb je daar geen behoefte aan. Misschien heb je een druk leven met hier en daar rustige periodes waarin je iets helemaal voor jezelf wil doen.

 

Je wil vooruit komen op je instrument maar er moet wel een lijn in zitten; anders kan je net zo goed de honderden YouTube-films zitten bekijken en uiteindelijk verdwalen in dat woud. Bovendien is de kans groot dat je dan blijft zitten met vragen en twijfels over hoe je bepaalde dingen doet en waarom het jou niet lukt.

Hoe is HarpSequens opgebouwd?

Je start met HarpSequens 1.

Je leert een aantal stukken uit Performance Gems van Pamela Bruner en Simply Harp van Annerieke Kaldeway.

 

De Sequens bestaat uit 4 lessen die maandelijks voor je beschikbaar komen. Je hebt dus een maand de tijd om alles wat in een les aan bod komt te bestuderen. Heb je langer nodig? Geen probleem! Uiteindelijk blijft de cursus 12 maanden voor je beschikbaar. Daarna word je automatisch uitgeschreven.

 

Iedere les heeft een aantal vaste onderdelen.

  • We starten met een inspeeloefening, een warming-up. Die heeft altijd betrekking op de verschillende technieken die in de stukken behandeld worden.
  • Door middel van een improvisatie-opdracht word je uitgenodigd om met die technieken je eigen stuk te maken: dat kan iedere dag weer anders zijn.
  • Per les behandelen we 3 tot 4 stukken uit beide boeken. Je krijgt via video's en audio's duidelijke uitleg, achtergrondinfo en instructie over hoe je ze aanpakt en kunt vervolgens zelf aan de slag. Zo leer je veel meer dan alleen maar de stukken spelen: er komt ook veel algemene muziekkennis aan bod.
  • Aan het einde van ieder les bestaat de mogelijkheid jouw versies van de stukken als audio of video te uploaden zodat ik je er feedback op kan geven. Daarnaast kun je altijd een 'live' online-les boeken wanneer je dieper op iets wilt ingaan met mijn hulp.

HarpSequens 1 is inmiddels af; de volgende Sequenzen verschijnen vanaf 2023.

Hoe is het zo gekomen?

Tijdens de corona-lockdowns hebben we natuurlijk allemaal te maken gekregen met nieuwe manieren van online communicatie. Aanvankelijk stond ik niet te springen om online lessen te geven, maar dat is in de loop der tijd veranderd!

 

Ik ontdekte dat je door middel van filmpjes en meespeelvoorbeelden heel goed instructie kan geven. Leerlingen die je 'live' les geeft, kijken nooit zo dicht op je handen en bovendien kun je video's stop zetten of eindeloos herhalen. En het allerfijnste: je kunt mensen veel meer regie geven over hun eigen leerproces.

 

Vaak willen mensen wel een instrument leren bespelen, maar zijn er omstandigheden waardoor dat niet kan op de 'old-school manier' van regelmatig naar een docent gaan voor feedback.

 

Inmiddels zijn er al heel wat mensen aan de slag gegaan met de beginnerscursus HarpHandig! 

HarpSequens is hierop een logisch vervolg.

Heb ik nou nooit 'echt' les nodig?

Eerlijk? Natuurlijk wel.

Er gaat niets boven face-to-face les waarin je ter plekke gecoacht wordt, over drempels heen geholpen wordt en - vooral - geïnspireerd wordt door een docent. Het zou dus een logische volgende stap kunnen zijn en bedenk: dat hoeft niet perse wekelijks te zijn. Als je verder weg woont van een docent kun je ervoor kiezen om bijvoorbeeld eens per maand een les te nemen. Zo blijf je op een fijne manier 'on track'.

 

Neem ook eens deel aan een workshop of ga samenspelen wanneer je het idee hebt dat je qua spel al wat steviger in je schoenen staat. Daarvan leer je enorm en bovendien werkt het heel stimulerend!