· 

Harp spelen...dat is toch heel moeilijk?

foto: Robin Higgins
foto: Robin Higgins

 

Moeilijk, moeilijk, moeilijk

‘Harp, dat is toch wel het moeilijkste instrument dat er bestaat?’ Een vraag die vaak voorbij komt. Het is maar hoe je het bekijkt. Vanuit de optiek dat je meteen met twee handen verschillende dingen doet én muziek leest én samenspeelt én… lijkt het inderdaad ingewikkeld. Toch is er geen instrument waarbij je zo snel een hoorbaar prachtig resultaat krijgt als de harp. Je tokkelt en je hebt een fijne klank!

 

 

Degelijke basis

Inmiddels begint de online les-omgeving behoorlijk vorm te krijgen. Ik neem je mee op sleeptouw door de hele harptechniek. Want natuurlijk is een beetje tokkelen leuk; het wordt pas echt mooi wanneer je  weet hoe je de mooiste klank uit de harp tovert. En dat is onmogelijk zonder een degelijke basis.

Die basis reikt veel verder dan ‘deze vinger speel je zus en die hand doet zo’. Je start met het verkennen van het instrument: wat kun je nog meer op de harp doen dan alleen maar aan de snaren trekken. Hoe speel je eigenlijk? Twee handen die verschillende dingen doen, waarvan iedere vinger apart bestuurd wordt. Wat gebeurt er in je hoofd? Wat is daarvoor nodig? Ben je bezig met je vingers, je handen, je armen of met je hele lijf? En hoe wordt dat allemaal aangestuurd vanaf de bovenkamer?

Na een verkenningstocht ga je zelf aan het werk en mag je je eigen muziek gaan bedenken. Op die manier raak je steeds meer thuis in de wereld van de rode, witte en blauwe snaren….

Buiten de harptechniek leer je alles over bladmuziek: hoe je het leest, waar je op let, waarom het fijn is als je het kunt lezen, maar niet erg als dat (nog) niet lukt.

Het ritme neemt een belangrijke plaats in gedurende de online cursus. Je gaat aan de slag met de ritme-taal waardoor je het notenschrift nog beter begrijpt en het direct kunt spelen op je harp of op je keukentafel, of op je knieën. Ritme en puls begrijp je pas als je het doet en voelt! 

 

Allround

Kortom: binnen een jaar leer je de hele basis waardoor je een allround harpist wordt die vanaf dat punt kan kijken wat ie nog meer wil: je bekwamen in een bepaalde techniek of iets meer weten over het een of ander. Of misschien besluit je na dat jaar wel dat je regelmatig lessen wil volgen.

Uiteindelijk leer je een instrument maar op één manier: doen, doen, doen. 

 

meer info

Lees hier alles over de online cursussen van DE HARPSCHUUR