· 

Ik weet niks van muziek...kan ik dan wel harp spelen?

Veel mensen denken dat je niet kunt starten met harp spelen wanneer je nog nooit ‘iets met muziek hebt gedaan’. Ze hebben ooit gehoord dat je eerst wat algemene muzikale vorming moet hebben gehad voordat je kunt overstappen op een echt instrument. Of op zijn minst een paar jaar blokfluit…

 

Vroeger!

Vroeger leerde je inderdaad muziek op de manier van eerst heel veel theorie leren om het pas in een veel later stadium toe te passen op je instrument. Jarenlang deed je je best op ritmische vorming, solfège, muziektermen leren enz. maar had je geen idee waar dat eigenlijk toe diende. Tegen de tijd dat je ‘op een instrument mocht’ had je eigenlijk maar één indruk van muziek(les): saaaaaaaaaai!

 

Learning by doing

Ik ben van de methode: doen en gaandeweg leren. Natuurlijk heb je kennis nodig van bepaalde muzikale termen, is het fijn wanneer je kunt noten lezen en is een goede technische basis een garantie voor een leven lang harpplezier. Maar dat kun je prima leren terwijl je het allemaal doet.

 

Kom je op harp-les, dan beginnen we ook direct met spelen. We maken direct muziek en werken als het ware van buiten naar binnen. Daarmee bedoel ik dat je leert door te doen. Wat jij doet, doet een ander niet en het is mijn taak als professional om ieder binnen zijn eigen mogelijkheden te helpen in dat proces door eventuele drempels (weg) te nemen of te verleggen. Op die manier pel je als het ware telkens een schilletje af om te komen tot een beter resultaat; letterlijk dus van buiten naar binnen.

 

 Ja, maar...

'Ja, maar…ik heb echt totaal geen ritmegevoel/kan geen noten lezen/vind dat heel moeilijk/improviseer het liefst alleen maar/...(vul maar in)', hoor ik dan. 

 

Het is allemaal te leren! Maar bedenk dat al die zaken tijd nodig hebben, gecombineerd met een behoorlijke dosis humor en doorzettingsvermogen. Ritmegevoel hebben we allemaal: we worden geboren met een kloppend hart, doen dagelijks allerlei (vaste) handelingen, gaan iedere zomer met vakantie en zo kan ik nog even doorgaan. Bij de een is dat gevoel wat meer ontwikkeld dan bij de ander omdat je er bijvoorbeeld al veel (on)bewust mee hebt gedaan. Bij de ander moet je dat ritmegevoel nog ‘wakker maken’.

En zo geldt dat voor ieder facet van muziek maken en harp spelen. Daarnaast heeft ieder een eigen scala aan (on)mogelijkheden, muzikale voorkeuren en manieren van kennis opnemen en ook dat ga je gaandeweg ontdekken.

 

Wat je kunt verwachten in de nieuwe onlinecursus

De onlinecursus die vanaf september start is daar helemaal op ingericht. Ben jij een doener? Ga dan direct aan de slag! Kijk je liever even de kat uit de boom? Bekijk dan eerst de instructievideo’s, pauzeer ze, spoel ze terug en lees de instructies een paar keer, alvorens achter je harp te kruipen. Leer jij liever op gehoor? Neem dan vooral de moeite niet eens om de bijbehorende muziek allemaal te printen, maar speel na wat je hoort! Hoewel het op termijn wel handig is als je het notenschrift een beetje machtig wordt omdat er dan pas echt een wereld aan (harp)muziek voor je geopend zal worden. 

 

Hoewel deze eerste startcursus zich richt op de 'totale beginner', zal de gevorderde harpist eveneens aan zijn trekken komen. Zodra deze namelijk online staat, ga ik verder met het ontwikkelen van kortere online-programma’s, geschikt voor zowel de haken- als de pedaalharp. In die programma’s zet ik de schijnwerper op telkens een ander onderdeel van het harpspel zodat je je vaardigheden in je eigen tijd en tempo kunt oppoetsen of bij boenen, ook als je (al jaren) geen les meer hebt. 

 

Ongeduldig?*

Kun je niet wachten? Maak dan gewoon een afspraak voor individuele online-lessen. Op een tijd die jou schikt kunnen we met enige regelmaat aan de slag via een videocall. Geografie speelt geen rol meer, dat is toch wel het minste wat we geleerd hebben de afgelopen maanden!

 

* Inmiddels is de cursus al lang up-and-running. Een online proefles mag altijd!

meer info

Lees hier alles over de online cursussen van DE HARPSCHUUR

Reactie schrijven

Commentaren: 0