· 

Rosa Spier Harp Concours 2020 verslag

Het was vroeg opstaan voor deze dames en hun familie op zaterdag 25 januari! 

 

 

 

Eliza beet het spits af: om 10:15 moest zij haar programma laten horen in het Factorium in Tilburg. Dat betekent dat je met harp om 09:00 uur moet aantreden.

 

De eerste ronde voor de categorie pedaalharp tot 14 jaar vond plaats in de grote zaal, waar het een komen en gaan was van de diverse kandidaten die vanuit het hele land gekomen waren. Een voordeel van vroeg spelen is dat je niet beïnvloed wordt door wat je al gehoord hebt. 

 

Eliza's voorbereiding kende enkele uitdagingen: in december bleek haar harp voor reparatie naar de fabriek in Frankrijk terug te moeten. Dat is niet fijn wanneer je midden in een serie concerten (De Notenkraker) én de voorbereiding van een concours zit.

 

Gelukkig heeft ze vanaf die tijd totdat haar eigen instrument weer terug is, gebruik kunnen maken van een harp van DE HARPSCHUUR. Tot overmaat van ramp werd ze een week voor het concours ook nog ziek, waardoor ze enkele dagen studie en voorbereiding verloor.

 

Hoe knap is het dat je met deze tegenslagen op 14-jarige leeftijd kunt omgaan en er 'gewoon' staat in die voorronde! 

Van de grote zaal moest juf vliegen naar een andere ruimte om op tijd te zijn voor het programma van Margaret.

 

De categorie Keltische harp tot 14 jaar kende heel wat jonge deelnemers.  Ontzettend leuk om al die kinderen zo vol overgave aan het werk te zien en te ervaren dat ieder mens een eigen (muzikaal) verhaal te vertellen heeft.

 

Voor Margaret was het de eerste keer dat ze meedeed aan iets als een concours. Vooral het feit dat je in een keer alles achter elkaar en zo mooi mogelijk moet spelen vraagt heel wat nieuwe vaardigheden.

Foto: Renske de Leuw
Foto: Renske de Leuw

Last but zeker not least was de beurt aan Eva!

 

Ook voor haar was het de eerste keer dat ze meedeed met een concours. Reuze spannend, maar door de gedegen voorbereiding was ze er helemaal klaar voor!

 

Een van de stukken die Eva speelde, heeft ze speciaal voor dit concours zelf gecomponeerd en daar was de jury erg van onder de indruk.

 

Niet verwonderlijk dat aan het eind van een lange dag bekend werd dat Eva mee mocht doen met de finale op zondag. Dat betekende weer een dag vroeg op en in touw zijn!

Tot verhoging van de feestvreugde meldde het Jeugdjournaal zich met de vraag of ze Eva en nog een andere deelnemer (Emma) mochten volgen gedurende de finaledag. En dat is niet niks: het betekent dat je naast de spanning van het concours ook nog hebt om te gaan met een camera die je volgt. Uiteindelijk ging Eva naar huis met de derde prijs en dat is een geweldige prestatie!

 

Kortom: Een prachtige ervaring voor deze drie dames én hun juf!